Zit jij nog stil achter je bureau? Dat kan gezonder!

Stilzitten is het nieuwe roken... Je krijgt er rugklachten, hoofdpijn, hartklachten en spataderen van. Dat wil je niet en dat hoeft ook niet langer.

Er zijn voldoende alternatieven om je gezond te houden op je werkplek.
Zitten bijvoorbeeld, kan geen kwaad, zolang je maar niet lange tijd aaneen, en in dezelfde starre houding zit. Natuurlijk denk je er, wanneer je geconcentreerd bezig bent, niet altijd aan om bijtijds van houding te wisselen. Daardoor neemt de druk op met name de onderrug toe, met bijvoorbeeld rugklachten als gevolg.

Natuurlijk zijn er manieren om je te herinneren dat je moet bewegen, er bestaat bijvoorbeeld een app die je beeldscherm op zwart zet wanneer je te lang doorwerkt en er is zelfs een bureaustoel die begint te trillen wanneer je te lang stilzit.
Ideaal is dat echter niet, je zou maar een deadline moeten halen terwijl je scherm “op zwart gaat” of je stoel begint te trillen. Knap irritant!

Gelukkig kan het ook anders, lees deze 5 tips;

 • Kies voor een bureaustoel die je actief houdt 

Bijvoorbeeld een stoel met de Ergo Balance techniek. Dit is een nieuwe techniek, verwerkt in een hele serie bureaustoelen, die jou de hele dag ongemerkt in beweging houdt, en zo voorkomt dat je fysieke klachten ontwikkelt. Ik vertel je graag meer over!

Er zijn overigens ook andere technieken op de markt. Het is afhankelijk van je postuur en (de duur van) je werkzaamheden welke het beste bij jou past.

 • Wissel zitten en staan af

Veel zaken die je nu automatisch zittend doet (mail lezen, telefoneren) kun je evengoed staande afhandelen. Kies je voor een elektrisch instelbaar zit-sta bureau dan switch je met een druk op de knop heel eenvoudig naar een andere werkhouding en blijf je fit.
Wist je trouwens dat een vergadering of werkoverleg veel korter duurt wanneer je die staande afhandelt?

 • Staan te vermoeiend? Schuif een kruk bij!

zit sta krukKrukken waren er natuurlijk al langer, maar "ergonomische krukken" zien er meestal niet zo spannend uit. Sinds kort is er een léuke kruk op de markt die perfect functioneert als extra hulp bij een zit-sta bureau. 
Hij staat op een afgeronde voet, zodat je altijd enigszins wiebelt (en dus niet stil zit), is eenvoudig hoogte instelbaar, je kunt hem gebruiken als bijzet kruk voor een snel overleg, en wanneer je hem niet nodig hebt neemt hij weinig ruimte in.

 

De meest ideale werksituatie is die waarin je kunt zitten, staan én lopen, ofwel; regelmatig van houding kunt wisselen.

 • Beweeg!

Probeer gedurende de werkdag wat meer te lopen. Neem wat vaker de trap, haal zelf koffie en loop (in stevig tempo!) van de ene afdeling naar de andere. Dit helpt je spieren zich even te ontspannen, stimuleert de bloedsomloop en ontlast je rug.

Laat je goed adviseren

Ben je (nog) niet toe aan nieuw meubilair? Kijk dan in ieder geval kritisch naar de mogelijkheden van je bestaande meubilair en maak daar gebruik van. Maar ben je klaar voor de nieuwe, “gezondere” manier van werken, dan helpen wij je graag. Alle bovengenoemde artikelen komen van leveranciers ROVO,  PAMI, en Interstuhl , en zijn met de bijbehorende accessoires bij Office & More verkrijgbaar. Natuurlijk voorzien wij je graag van een uitgebreid insteladvies, zodat je optimaal profijt hebt van de nieuwe werkplek.

NB Office & More is gespecialiseerd in (ergonomische) kantoorinrichting, daarom beperk ik mij hier tot het gedeelte waarmee wij jou kunnen helpen. Wil je al bestaande, fysieke klachten verhelpen, dan brengen wij je graag in contact met een arbeidsfysiotherapeut bij jou in de buurt.

2 reacties

 1. Twan op 13 maart 2019 om 14:21

  Is de Interstuhl Up (zit/sta kruk) geschikt om een bureaustoel permanent te vervangen?

  • Sandra op 13 maart 2019 om 15:38

   Goedemiddag Twan,

   Een zit/sta kruk gebruik je als hulpmiddel bij een werkplek of een zit/sta bureau. Het is daarbij belangrijk dat je zitten en staan zoveel mogelijk afwisselt. Daarom is de kruk ook op verschillende hoogtes instelbaar. Maar wil je langdurig zitten, dan is een goede bureaustoel geschikter omdat die ook je onderrug en armen ondersteunt waardoor er minder druk op rugwervel, nek- en schouder spieren ontstaat.

   Ik hoop dat ik je vraag hiermee heb beantwoord?

   Groet,

   Sandra Schulze
   Office & More

Laat een reactie achter