Nieuwe situatie locatie AM match Amstelveen

Midden vorig jaar was ik bij AM match in Hoofddorp om een ergo-dynamische bureaustoel op proef te plaatsen. Tijdens dit traject bleek dat het bedrijf eigenlijk ook behoefte had aan een gedeeltelijke herinrichting en ik (NB ik spreek hier voor mij én mijn collega's bij Office & More) werd gevraagd om daarin mee te denken.

De criteria waren;

 • meer werkplekken per ruimte
 • goed instelbare werkplekken
 • goede, ergonomisch verantwoorde bureaustoelen
 • kleurontwerp passend bij de aanwezige vloeren en inbouwkasten
 • qua sfeer " De buitenwereld meer naar binnen halen".

Hoofddorp én Amstelveen

AM match heeft locaties in zowel Amstelveen als Hoofddorp. De medewerkers van de betreffende afdelingen switchen regelmatig tussen beiden.

Oude situatie AM match locatie Hoofddorp

Oude situatie AM match locatie Amstelveen

Aanpak

Allereerst bekeken we de huidige situatie. Die was, ondanks dat AM match al langere tijd op beide locaties zat, hier en daar nog een beetje rommelig en beantwoordde nog niet aan de huidige eisen voor flex-werkplekken.

We zagen onder andere;

 • moeilijk verstelbare bureaus waarvan sommige met de rug naar het licht
 • niet bijpassende kasten
 • een wat verouderde locker wand
 • losse bijzet- en koffietafeltjes
 • Donkere vloeren (in goede staat) witte wanden en verder weinig kleur
 • te kleine accessoires voor de brede, witte wanden.

Aan ons de opdracht om te kijken hoe we dat konden reorganiseren en daarbij te behouden wat al goed was. 

Schetsontwerp

We begonnen met een schetsontwerp om te bekijken of we binnen de ARBO-norm meer werkplekken kwijt konden in de ruimtes.

De bestaande bureaus waren te groot (en qua vorm nog berekend op dikke beeldschermen) voor de huidige werkzaamheden dus die konden makkelijk wat smaller. Door sommige werkplekken een slag te draaien en per blok van 4 te plaatsen ontstond er minder loze ruimte en meer overzicht. Zo pasten er meer werkplekken in de ruimte en bleek er op beide locaties  zélfs nog genoeg ruimte voor een aparte hoek met 4 zit-sta bureaus en ergonomische krukken. 

In die hoek en uit het directe zicht kwam ook de bestaande, maar veel te dominant in de ruimte aanwezige, lockerwand.

Bezoek aan showroom König und Neurath 

Nadat na meerdere overlegrondes het ontwerp was goedgekeurd bezocht ik met 2 personen van AM match de showroom van leverancier König und Neurath in Amsterdam om de mogelijkheden "in het echt" te bekijken.  

Slingerstang bureauOmdat bij AM Match op beide locaties flexibel gewerkt wordt moeten de werkplekken, immers door meerdere personen gebruikt, eenvoudig verstelbaar zijn. Na overleg werd gekozen voor een bureau met slingerstang mechaniek. Daarmee zet je een bureau met een paar slagen eenvoudig op de gewenste hoogte.

 

Elk kantoor kreeg ook een "aanland-"opstelling met 4 zit-sta tafels. Bedoeld voor de jobcoaches die vaak even snel in en uit lopen en voor medewerkers die vaker van houding willen wisselen.  De zit-sta tafels werden, met het oog op het bedieningsgemak, uitgevoerd met motorbediening. Ook kregen deze bureaus een akoestische achterwand zodat de gebruikers (zowel zittend als staand) aan beide kanten ongestoord kunnen werken.

Kleurkeuze

De oude bureaus waren lichtgrijs, voor de nieuwe bureaus selecteerden we in eerste instantie een donkere houtsoort, maar die werd op verzoek van AM match gewijzigd naar een wat optimistischer lichte houtkleur, passend bij de over één hele wand aanwezige houten inbouwkasten. Die keuze pakte in de praktijk goed uit!

Nieuwe situatie AM match locatie Hoofddorp

ROVO bureaustoelen

Zit-sta kruk SOLOOmdat het kantoor wel wat kleur kon gebruiken werd er door AM match gekozen voor felblauwe bureaustoelen. Het werd overigens niet de ergo-dynamische stoel die op proef stond maar een stoel uit dezelfde serie (ROVO XP S4) met een eenvoudiger instelbaar synchroon-mechaniek en daardoor beter geschikt voor dit doel. De zit-sta bureaus werden gecompleteerd met een zit-sta hulp, model SOLO, eveneens van ROVO. 

Bij levering in 2018 heb ik alle medewerkers uitgelegd waar de knoppen op de stoel voor gebruikt worden en wat een gezonde werkhouding is. Vandaag sprak ik één van de medewerksters die aangaf dat ze bewust elke dag even de tijd nam om haar werkplek goed in te stellen. Goed om te horen dat daar nog steeds aandacht voor is!

Accessoires

Zoals op de foto hierboven te zien is, wordt er goed gebruik gemaakt van de hoogte instelling van de bureaus en de daarbij geleverde flexibele monitorsteunen. Zo werkt iedereen op de voor hem of haar meest geschikte hoogte. 

Op de bureaus is een netbox met elektra- en data aansluiting gemonteerd. Zo kan de gebruiker snel en eenvoudig een extra laptop, telefoon of ander device inpluggen. 

Onder de bureaus is een kabelgoot gemonteerd zodat alle losse snoeren netjes weggewerkt zijn. Dit staat niet alleen minder rommelig maar zorgt ook voor minder net-storingen en beperkt het brandgevaar. Bij dit project verzorgden we ook het cablemanagement.

Wanddecoratie

In de bestaande situatie werden de wanden gesierd met accessoires die eigenlijk voor een kantoorruimte wat te klein waren. De kijkafstand is vaak groter dan thuis, dus mag je best wat "groter" denken. Omdat de opdracht was "buiten meer naar binnen te brengen" ben ik op zoek gegaan naar mooie, abstracte natuurfoto's om "peesdoeken" mee te bedrukken.  (Een peesdoek is een polyester doek met afbeelding naar keuze, gespannen in een aluminium frame).

Nieuwe situatie locatie Hoofddorp

Op internet staan miljoenen prachtige foto's, maar die passen niet allemaal in een thema, zijn vaak niet scherp genoeg om heel groot afgedrukt te kunnen worden, zijn verticaal terwijl je horizontaal wilt of andersom of bevatten nét die mooie details die buiten beeld vallen wanneer een doek in het gekozen formaat wordt gesneden. We hebben dus heel veel foto's bekeken voor we de meest geschikte hadden! 

Na goedkeuring van AM match hebben we de foto's aangekocht en de doeken op verschillende formaten laten vervaardigen. Deze hangen nu in de kantoren, receptie, productieruimte en overige ruimtes en zorgen voor een enorme kleurboost. 

Klaar?

Vorige week is het laatste doek in Hoofddorp geplaatst. Daarmee zit ons werk voor AM match er even op. Het was een mooie opdracht waarin we prettig en interactief samenwerkten met de klant omdat die niet bang was een eigen inbreng te laten gelden. En AM match? Dat was ook tevreden over de samenwerking. Hun recensie lees je hier 🙂 

Laat een reactie achter