nekpijn door verkeerde werkhouding

Nekpijn, lastig te behandelen dus je kunt het maar liever voorkomen!

 

Vanmorgen was ik bij een relatie om een impuls dynamische bureaustoel op proef te zetten. Ik was nieuwsgierig waarom hij deelnam aan deze trial en hij vertelde me dat hij nieuwsgierig was naar de ergonomische ontwikkelingen op dat gebied, en dat hij zelf al geruime tijd last had van nekpijn en pijn in zijn schouder.

“Heeft daar al eens iemand naar gekeken?” vroeg ik daarop. En hij antwoordde; “Ja de fysiotherapeut, maar het gaat maar niet over!”

Een fysiotherapeut komt helaas vaak pas in beeld wanneer er klachten zijn die opgelost moeten worden, terwijl het handiger is om eerst de oorzaak van die klachten te achterhalen.

Waarom kun je beter naar de oorzaak kijken?

Dat lijkt mij persoonlijk nogal voor de hand liggend, maar is dat blijkbaar dus niet;

1) Wie wil er nou nekpijn?

Nekpijn is vervelend. Het leidt af, je kunt moeilijker ontspannen, waardoor het alleen maar erger wordt en elke beweging doet pijn, ook ‘s nachts, als je graag zou willen slapen!

2) Behandeling is duur

De behandeling bij een fysiotherapeut kost serieus geld, helemaal wanneer je niet aanvullend verzekerd bent. Nou kan een fysio natuurlijk heel goed klachten van uiteenlopende aard verhelpen. Maar wanneer de oorzaak van de klacht niet wordt bekeken is het herstel vaak tijdelijk en komt die klacht op termijn weer net zo erg of erger terug, waarna weer behandeling volgt enzovoort…

3) De productiviteit van een medewerker met nekpijn loopt terug

Op kantoor presteert iemand met nekpijn (of rug, schouder of hoofdpijn) vanzelfsprekend minder goed dan een fitte persoon. En dat vaak al enkele dagen voordat diegene zich daadwerkelijk ziek meldt. Dus ook de werkgever wordt nog eens onnodig op (steeds terugkerende) kosten gejaagd. Zonde!

Nekpijn kán worden veroorzaakt door een verkeerde werkhouding

Het eerste wat ik deed vanmorgen was kijken naar de manier waarop de meneer uit dit stukje werkte. Ik zag een redelijk standaard werkplek; bureaustoel onder het bureau geschoven, muis rechts, voetensteun onder het bureau…

Op het eerste gezicht niets mis mee, maar toen ik vroeg of de nekpijn en schouderklachten vooral rechts zaten verbaasde het hem dat ik dat wist. Mij verbaasde het niet.

Toch vroeg ik nog even verder;

De heer in kwestie was vrij lang, maar toch gebruikte hij een voetensteun. “Waarom?”
Zijn antwoord; “Omdat ik anders niet lekker achter mijn bureau zit”.

En “waarom steken die armleuningen onder het bureau?”. “Omdat ik anders niet dicht genoeg bij mijn werk zit”.

En zo ontwikkelde het gesprek zich nog even verder, waarna ik wel een redelijk helder beeld had van zijn  werkhouding en het aantal uren dat hij per dag/week/maand achter zijn bureau doorbracht.

Een gezondere werkhouding kan klachten zoals nekpijn,  maar ook rugpijn of hoofdpijn voorkomen!

Zoals ik al zei kwam ik voor een dynamische bureaustoel trial. Ik heb dus de door mij meegebrachte bureaustoel op zijn postuur ingesteld en uitgelegd wat er verder nog verbeterd kan worden aan de bestaande werkplek. Daarna heb ik een vervolg afspraak gemaakt voor over een week.

Het kán natuurlijk zo zijn dat zijn nekpijn klachten een externe oorzaak hebben, (Bijvoorbeeld door een ongeluk, een erfelijke aandoening of een “slechte” gewoonte als veelvuldig tablet of mobiele telefoon gebruik) maar het zou me niet verbazen wanneer de klachten binnen één week een heel stuk minder zijn!

Voorkomen is beter en goedkoper dan genezen!

Herken je bovenstaande situatie in je werkomgeving of heb je zelf “onverklaarbare klachten” waaronder nekpijn, schouderpijn, (lage-) rugpijn of hoofdpijn in combinatie met beeldschermwerk? Misschien is dat bij jou ook wel eenvoudig te verbeteren door je werkplek eens onder de loep te nemen.

Neem even contact op en wie weet kan ik je helpen!

Laat een reactie achter