De lounge werkplek

Zoals we eerder al eens aangaven, kantoorwerk is veranderd.
Het komt steeds minder voor dat medewerkers van 9-5 op één vaste werkplek zitten.

Dat kan een prettige ontwikkeling zijn, mits er op een goede manier invulling wordt gegeven aan de behoefte van die medewerkers. Een taak die volledige aandacht vereist vraagt om een rustige omgeving met zo weinig mogelijk afleiding, een brainstormsessie kan prima plaatsvinden aan een teamtafel in het bedrijfsrestaurant, terwijl de jaarcijfers wellicht beter besproken worden in een minder open omgeving, zoals bijvoorbeeld een vergaderkamer.

De lounge werkplek

Sommige, minder concentratie vereisende werkzaamheden als lezen, telefoneren, informeel overleggen en laptopwerk kunnen prima plaats vinden in een open, lounge-achtige, setting. Er wordt wel gezegd; "de beste gesprekken vinden plaats bij de kofieautomaat", en daar zit zeker een kern van waarheid in.

Zes punten waar een goede lounge werkplek aan zou moeten voldoen:

Sfeer;

De lounge werkplek is in de eerste plaats een ontmoetingsplek.
Bezoekers worden er graag onthaald met een goede kop koffie, medewerkers die vaak buiten de deur werken zoeken elkaar op en praten elkaar bij en ook medewerkers van verschillende afdelingen treffen elkaar gemakkelijk in de lounge.

Zorg dus voor een prettige ambiance, goede verlichting en een comfortabel materiaal en kleurgebruik.

Privacy;

Ook al is de lounge werkplek informeler dan werken op de traditionele werkplek, mensen voelen zich niet graag bekeken of gehoord.
Voldoende "rugdekking" is dus cruciaal. Die kan worden gerealiseerd door meubilair niet vrij in de ruimte maar tegen wanden te plaatsen, of, wanneer wel vrij in de ruimte geplaatst, te werken met plantenbakken of andere ruimte scheidende elementen zodat een beschutte overlegruimte ontstaat.

Bereik;

Omdat de lounge werkplek door medewerkers van verschillende afdelingen en wellicht ook door bezoekers van buitenaf gebruikt zal worden is het van belang dat de ruimte centraal gelegen is.
Daarbij is het (in tegenstelling tot de reguliere werkplek) niet van belang of er direct daglicht aanwezig is, de lounge werkplek wordt tenslotte niet continue door dezelfde personen gebruikt.

Wel belangrijk is het om het verkeer langs andere werkplekken zoveel mogelijk verminderen. Medewerkers die kiezen voor een reguliere of concentratiewerkplek moeten geen hinder ondervinden van een continue langstrekkende stroom lounge-bezoekers.

Internet;

Loungen of niet, er moet natuurlijk wel gewerkt kunnen worden.

Zorg voor wifi of in ieder geval voldoende elektra- en internet aansluitpunten. Denk daarbij niet alleen aan wandaansluitingen maar ook flexibeler aansluitingen (het meubel in het filmpje heeft zelfs kussens met plug-in mogelijkheid!)

En er bestaan ook al inbouwmodules waarmee je mobieltje draadloos kan worden opgeladen.

Akoestiek;

Al is de atmosfeer informeler dan op de reguliere werkplek, houd rekening met de draagwijdte van geluid. ook hier is niet ieder gesprek voor ieders oren bestemd. Daarnaast kan teveel galm hinderlijk zijn, vooral wanneer er meerdere personen in de ruimte aanwezig zijn. Zorg voor voldoende geluidsabsorberend materiaal in de vorm van zachte vloerbedekking, zonwering en eventueel akoestische wand of plafond panelen. Ook grote planten dragen bij aan een goede geluidsabsorbtie (en een betere luchtkwaliteit, maar dat terzijde), voral bij plaatsing tegen wanden, dat is tenslotte de plaats van waar geluidsgolven worden weerkaatst. 

Verlichting;

Bedenk van tevoren hoe de ruimte het meest gebruikt gaan worden. Wordt er voornamelijk gewerkt , dan is het aan te raden helder licht met veel blauw (niet direct zichtbaar) toe te passen.

Heeft een ruimte meerdere functies, gebruik dan LED verlichting met kleurinstelling, dan verander je eenvoudig van sfeer. 

Helder licht houdt de medewerker langer fit en alert dan gezelliger licht waarin veel "rood" zit. Dat laatste is geschikter voor de vrijmbo!

Laat een reactie achter