Een van onze relaties vervangt momenteel TL verlichting  door daglicht-LED. De medewerkers van dat bedrijf klaagden nooit en “werkten wel lekker”, tot ze ontdekten dat ze met dit andere licht veel wakkerder zijn én minder last van hun ogen hebben bij beeldschermwerk.

Mijn vader (85) las de krant nog zonder bril maar moest na een ogentest verplicht zijn ogen laten “repareren” om weer auto te mogen rijden. Zijn reactie na de staaroperatie; “Wat is het hier licht en wat zijn die kleuren fel!” Hij heeft nooit gemerkt dat hij iets aan zijn ogen mankeerde, tót het beter bleek te kunnen.

Gek toch, dat je kwaaltjes vaak voor lief neemt omdat je gewoon niet weet dat het beter kan?

Nu zijn dit toevallig twee onderwerpen die met “kijken” te maken hebben, maar op veel andere vlakken geldt hetzelfde. Je mist iets pas wanneer je je bewust bent van de mogelijkheden.

Neem nou je werkhouding op kantoor; zít je eigenlijk wel echt goed?

Stel je het volgende even voor:

Je komt binnen, neemt plaats (of haalt eerst nog even koffie) en gaat daarna langdurig en geconcentreerd aan de slag. Vooral als je jong en fit bent en het werk nog niet heel lang doet zal je nergens last van hebben wanneer je niet goed zit. Maar maak je veel uren achter je beeldscherm zonder serieus aandacht te schenken aan je werkhouding dan is de kans groot dat je lichamelijke klachten ontwikkelt. Pijn in je onderrug, nekpijn, schouderpijn, migraine…Klinkt dat bekend?

En, heb je weleens bedacht waar die klachten vandaan komen?

werkhouding verbeteren

De meeste lichamelijke klachten zijn te herleiden tot een (onbewust) ongezonde werkhouding. Zit je te lang stil of in een verkeerde houding, dan gaat je lichaam uiteindelijk protesteren.

Soms kan dat eenvoudig opgelost worden door je bestaande werkplek goed op je postuur af te stellen (kijk eens waar die knoppen aan je bureaustoel voor zijn!) en soms voldoet het materiaal gewoon niet meer aan de huidige ARBO-eisen. In dat geval zijn er drastischer aanpassingen nodig.

Misschien ben je gebaat bij een betere bureaustoel, misschien werk je niet op de goede hoogte, of gebruik je een verkeerde muis..Wat het ook is, dit alles bepaalt hoe fit of stram jij je aan het eind van een werkweek/maand/jaar voelt.

Een ongezonde werkhouding vermindert de productiviteit en kan langdurig verzuim veroorzaken, terwijl dat vaak niet nodig is!

Héb je al fysieke klachten, kijk dan eens wat bewuster naar je werkhouding. Zit je echt wel zo gezond als je denkt? Of heb je er nooit over nagedacht en werk je “gewoon” zoals je dat altijd hebt gedaan?

Ik kom mensen tegen die élke dag pijnstillers slikken tegen nek- of hoofdpijn. Eén persoon loopt al jaren bij een fysiotherapeut omdat haar rugklachten maar niet over gaan. Maar er heeft nog nooit iemand naar hun werkhouding gekeken. Raar toch?

Ben je klachtenvrij? Gelukkig, hartstikke fijn! Maar wil je dat ook zo houden? Dan raad ik  je aan toch eens kritisch naar je werkhouding te kijken. Dat scheelt je op de lange termijn een bak ellende.

Hulp nodig?

Office & More kantoorinrichting is gespecialiseerd in gezonde, prettige werkplek oplossingen, waarmee je zonder veel poespas een gezondere werkhouding aanneemt. Maak vrijblijvend een afspraak en we inventariseren samen hoe het beter kan!

*Wist je trouwens dat bureaustoelen de afgelopen jaren qua techniek enorm verbeterd zijn, zodat je zelfs bij langdurig gebruik gezond kunt zitten? We informeren je graag!

Laat een reactie achter