Word jij ook gek van alle geluiden op en rond je werkplek? Vaak is geluidsoverlast eenvoudig te beperken. Lees hier wat je er aan kunt doen;

geluidsoverlast

Vorige week was ik voor het plaatsen van een test bureaustoel in een schitterend ingericht kantoorpand in Amstelveen. Vloeren, wanden, kleuren, meubilair, licht, alles zag er op het oog gelikt uit. Je kon zien dat er over nagedacht was. Maar toen ik mijn gesprekspartner ermee complimenteerde reageerden verschillende medewerkers toch negatief omdat het kantoor zo gehorig was.

Geluidsoverlast kan een enorme stoorzender zijn op kantoor.

Nou was ik er in de week van de Paasvakantie, dus het was relatief rustig. Maar toen ik er beter op lette, bleek het geluid inderdaad hinderlijk ver te dragen. En dat is vervelend. Helemaal wanneer je…

 • nergens plaats vindt om een vertrouwelijk gesprek te kunnen voeren
 • last hebt van je veelvuldig telefonerende collega’s
 • het koffieapparaat (met op dit kantoor overigens fantastische koffie!) door het hele kantoor hoort, en zo ook de gesprekken die daar veelvuldig gevoerd worden.
 • gewoon geconcentreerd wilt werken maar wordt afgeleid door geluid uit je omgeving.

Geluidsoverlast is niet alleen hinderlijk, het leidt ook af en veroorzaakt stress!

Toen ik wat beter om me heen keek zag ik meteen al de oorzaak van het probleem. Dit kantoor bestond hoofdzakelijk uit glazen wanden en andere “harde” materialen. Het enige “zachte” materiaal was de vloerbedekking.

Even uitleggen wat geluid eigenlijk is

Ik zal het heel simpel houden;

Geluid is niet meer of minder dan een trilling, die wordt verplaatst door de lucht.

geluidsoverlastEen voorbeeld: Wanneer jij praat, komen je stembanden in beweging ofwel “in trilling”. En die trilling/dat geluid wordt verplaatst door de lucht, totdat het ergens tegenaan botst.

Raakt het een hard oppervlak, dan gaat het geluid verder, het weerkaatst. Raakt het een zacht oppervlak, dan wordt een deel (afhankelijk van het materiaal van dat zachte oppervlak) daar geheel of gedeeltelijk door opgenomen en het geluid gedempt. Het materiaal  absorbeert dus als het ware in meer of mindere mate het geluid.

In een kantooromgeving gaat het natuurlijk niet om stemgeluid alleen. Collega’s schuiven met stoelen of spullen, er wordt heen en weer gelopen, Misschien heb je nog geluid van buitenaf, de copier maakt geluid en ook computers en andere apparaten dragen daar nog aan bij. Irritant!

Duidelijk?

Geluid omvat natuurlijk veel meer dan deze korte uitleg. Ik zou ook nog kunnen ingaan op decibellen en frequenties etc. maar ik ben helaas geen natuurkundige en voor dit onderwerp is het sowieso niet relevant.

Geluidsoverlast kun je eenvoudig testen met de “2 seconden test”.

Sta je in een gesloten ruimte en wil je weten hoe het daar zit met de geluids-absorbtie dan is er een eenvoudige test.

Klap in je handen en meet hoe lang het duurt voor je het geluid niet meer hoort. Duurt dit langer dan 2 seconden? Dan mag er wel wat verbeterd worden aan de akoestiek in die ruimte (afhankelijk van het gebruiksdoel uiteraard!)

Dit kun je zelf doen om geluidsoverlast te reduceren;

geluidsoverlastJe kunt natuurlijk de hele dag op kantoor gaan zitten met oordoppen in, maar erg gezellig is dat niet. Je mist dan al snel ook de dingen die je wel zou willen horen en daarnaast de aansluiting met je collega s. Niet ideaal dus.

Effectiever is het om de baan die een geluidstrilling aflegt te verkorten door het strategisch plaatsen van geluidsabsorberende materialen zoals;

 • Grote planten met veel en kleine bladeren (ook nog eens fijn voor de sfeer en luchtkwaliteit!)
 • Geluidsabsorberende panelen tussen de werkplekken (vooral wanneer er veel getelefoneerd wordt helpt dit enorm)
 • Kies voor tapijt in plaats van harde vloeren of, wanneer de vloer er al ligt; plaats karpetten op plaatsen waar dat kan.
 • Kies voor vitrage of andere “zachte” zonwering in plaats van jaloezieen of andere harde materialen.
 • Plaats andere “zachte”objecten in ruimtes met teveel galm. Denk hierbij aan zacht gestoffeerde banken of fauteuils. Of stoffen lampenkappen enzovoort.

Is dit niet afdoende om geluidsoverlast te beperken? Dan gaan we over tot serieuzere middelen!

Vooral kantoortuinen en andere grote ruimtes hebben het probleem van hinderlijk en veel te ver dragend geluid. Ook dat is vrij eenvoudig vast te stellen met die 2 seconden test, maar om dit op te lossen zijn er nog wat aanvullende (professionele) tests noodzakelijk.

Hierbij wordt o.a. de geluidsfrequentie (de toonhoogte) bepaald zodat exact kan worden bekeken welke middelen ingezet kunnen worden om het probleem op te lossen.

Is de oorzaak van de geluidsoverlast bekend dan zijn er weer diverse opties om het op te lossen;

 • Plaatsen van concentratie- of telefoon units, Dit is als het ware een goed geisoleerde “kubus” die het geluid binnen houdt en tegelijk het geluid van buitenaf filtert. Ideaal wanneer je echt in alle rust moet kunnen werken om die belangrijke deadline te halen of voor het voeren van vertrouwelijke gesprekken. Onze leverancier Konig & Neurath heeft daarvoor verschillende fantastische oplossingen
 • Mag het wat minder rigoureus, dan is een overdekte “treinzitgeluidsoverlastmisschien een fijne oplossing. Die houdt een deel van het geluid binnen of juist buiten. Dit is meteen een fijne ad-hoc vergaderplek. Je vindt verschillende voorbeelden bij leverancier Lande.
 • Akoestische panelen. Deze zijn er in alle mogelijke soorten en maten. Bijvoorbeeld als “baffle” (een versie die verticaal aan het plafond hangt en waarin desgewenst verlichting kan worden geplaatst), Als wand (ook voor glazen wanden!)of plafond. Er zijn zelfs verrijdbare versies met daarin presentatieschermen of andere – incidenteel- noodzakelijke devices.
 • White noise: Dit is met name geschikt voor grote ruimtes met veel omgevingslawaai. In dit geval wordt er een installatie geplaatst die een soort “prettige ruis” uitzendt waardoor juist de overige hinderlijke geluiden in een ruimte of gebouw worden gemaskeerd. Dit is overigens een discipline die enorm veel kennis over akoestiek en geluid vereist. Is dit voor jou de oplossing? Dan brengen we je graag in contact met een deskundige.

 Alles gelezen maar jouw ideale oplossing is er niet bij?

Elk project is anders en zo ook elk probleem met geluidsoverlast. Kom je er zelf niet uit maar wil je wel een oplossing?  Neem in dat geval contact op met Office & More. We bekijken graag samen met jou wat de beste opties zijn voor jouw kantoor!

Laat een reactie achter