Beeldschermwerk en rugpijn? bewegend zitten houdt u fit!

RugWeet u wat er allemaal komt kijken bij een gezonde beeldscherm werkplek?

U Heeft het vast gelezen: Zitten is ongezond! Volgens de media is zitten zelfs het nieuwe roken! Echter, de hele dag staand werken of “desk-biken” achter uw bureau is ook geen optie. De beste basis voor een gezonde beeldschermwerkplek blijft nog steeds een goede bureaustoel*, maar het is hoog tijd om daar gezonder op te gaan zitten!

*een ergonomisch ingerichte beeldschermwerkplek begint met een goede bureaustoel, aan de hand daarvan wordt pas de instelling van het bureau en de verder benodigde ergonomische hulpmiddelen bepaald.

Waarom is zitten eigenlijk zo slecht voor ons?

Onze verre voorouders kregen als jagers/verzamelaars beweging genoeg. De supermarkt was nog niet uitgevonden, en het wild kwam niet vrijwillig naar de grot gewandeld. Onze voorouders waren dus wel gedwongen om actief achter hun avondeten aan te gaan, anders zouden zij beslist van de honger sterven.

De mensheid heeft zich sindsdien behoorlijk ontwikkeld. Van jager/verzamelaar naar boer, van boer naar handelaar en uiteindelijk zijn wij nu aangekomen in een door machines gedomineerd bestaan. De huidige mens “verzamelt” weliswaar nog steeds, maar dan vooral informatie. En omdat die informatie tegenwoordig steeds meer, en in grotere hoeveelheden digitaal tot ons komt, zitten wij dagelijks steeds langer verkrampt naar ons beeldscherm te staren.

Conclusie: We bewegen veel te weinig!

We komen dus nogal wat beweging tekort met als gevolg dat we steeds zwaarder worden en allerlei vervelende welvaartskwalen ontwikkelen. Denk hierbij aan rug- of nekklach­ten, chronische hoofdpijn en zelfs spataderen. De werkdruk neemt toe – er moet per slot van rekening gepresteerd worden – en de hierdoor opgebouwde stresshormonen verdwijnen niet meer uit ons systeem door een heftige fysieke ontlading.

Welvaartsklachten, veroorzaakt door niet voldoende bewegen en slecht zitten, zorgen voor een onevenredig hoog ziekteverzuim op de kantoorwerkplek. Ziektekosten, productiviteits­verlies… menig ondernemer kan én wil zich dit niet meer veroorloven.

De oplossing? Bewegend zitten!

Kent u die grote bal die in de sportschool of bij de fysiotherapeut gebruikt wordt voor allerlei spierversterkende oefeningen? De kracht van die bal is simpel: U moet zichzelf dwingen om rechtop te blijven zitten, anders rolt u ervan af! Het is een goede training voor de rug, maar op zo’n bal zitten – zeker als u moet werken - is niet erg comfortabel. Hierdoor is deze bal nooit succesvol geworden als bureaustoel op kantoor. Toch, het basisprincipe van deze bewegende stoel was goed, en na jaren van research, overleg met fysiotherapeuten en kantoorexperts kunt u nu kennis maken met de nieuwe generatie “gezondere” bureaustoelen: een comfortabele stoel, die u helpt om impuls- dynamisch, of kort gezegd “bewegend te zitten”. Ongemerkt en zonder inspanning doet u de oefeningen die ontwikkeld zijn voor de eerder genoemde bal, maar dan met het volledige comfort van een fijne bureaustoel!

Bewegend zitten helpt:

  • De rugspieren soepel houden
  • Doorbloeding en stofwisseling stimuleren
  • De wervelkolom en tussenwervelschijven ontlasten
  • Uw zithouding optimaliseren door middel van regelbare ondersteuning
  • En geeft 100% bewegingsvrijheid

Wel correct instellen die stoel! (En de rest van de werkplek niet vergeten!)

ROVO Ergo Balance XPIk kom als totaalinrichter regelmatig bij bedrijven waar de bureaustoelen niet (meer) goed staan ingesteld voor de gebruiker. Dat is jammer, want een slecht ingestelde stoel voegt weinig toe aan het zitcomfort. Ruggen blijven belast, nekspieren staan op spanning en fysieke klachten volgen dan helaas van zelf. Zelfs de ‘bewegende’ stoel kan pas optimaal functioneren als deze goed op de gebruiker wordt ingesteld.

Mijn advies is dus simpel: Laat u gedegen voorlichten, (natuurlijk ook over de rest van de werkplek!) Zorg ervoor dat u de juiste bureaustoel uitzoekt en stel die ook correct in! Zo komt u tot de beste zit oplossing voor u en uw medewerkers.

 

 

Ook nieuwsgierig naar wat bewegend zitten is?

Dat snap ik! Daarom bieden wij MKB Bedrijven in Noord Holland, Flevoland en Utrecht de mogelijkheid bewegend zitten zelf te ervaren. Neem gerust even contact op en we maken graag een afspraak!

 

Laat een reactie achter